Gratis Proefweek!

Claim nu!

Gratis Proefweek!

Claim nu!

Kunst route Vlaardingen Holy-zuid

Nu de lockdown voortduurt en we met z’n allen heel veel naar buiten gaan, bedacht ik me hoe ik ook eens buiten de gangbare paden in onze eigen buurt aan de wandel kon gaan. Daarbij was het mijn bedoeling dat ik niet alleen op stap zou gaan maar met iemand die ik niet zo goed ken of met wie ik graag in gesprek wil gaan.

Kunst is dan een mooi onderwerp. Wat jij van een kunstwerk vindt is persoonlijk, dus altijd goed!
Geïnspireerd door het boekje “buiten-gewoon-buiten, kunst in de openbare ruimte van vlaardingen” zijn we samen op pad gegaan in Holy-zuid. Gerrit voor de foto’s en de aanspraak, ik om een route uit te zetten en om kunstwerken te spotten.

We kwamen kunst tegen op onverwachte plaatsen en we kwamen in straten waar we niet eerder waren geweest. En dat gewoon in de wijk waarin we wonen!
De route is ongeveer 6,5 kilometer lang en start bij het begin van de Holysingel, namelijk bij het beeld “De gevleugelde” van Leen Droppert. Het markeert daar als het ware de ingang van de wijk Holy.

Je kan de route inkorten door het gedeelte aan de oostkant van de Lepelaarsingel over te slaan. Dan is de rotonde Lepelaarsingel – Frederik Hendriklaan het uiterste oostelijke punt.

Veel van de kunstwerken zijn gemaakt in de jaren dat de wijk zich ontwikkelde, de jaren zestig en zeventig. Er is voor veel van de kunstwerken gebruik gemaakt van de zogenaamde percentageregeling. Die regeling bepaalde dat 1 á 1 1/2 % van de bouwsom bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, kunst zou worden toegepast. Zie Wikipedia voor verdere uitleg over deze regeling.
Daarom hebben de scholen in Holy allemaal iets van kunst aan de gevel of voor het gebouw staan en staat er kunst in de buurten waar woningcorporaties hun huizen bouwden. Ook in verzorgings- en verpleeghuizen is met deze regeling kunst geplaatst in de openbare delen van de huizen.
Helaas is deze regeling niet meer van toepassing. En het is ook jammer dat kunstwerken verdwenen zijn. Bij navraag bij de gemeente bleek dat wandversieringen verdwenen zijn bij afbraak van gebouwen en dat er verwijderde kunstwerken op de gemeentewerf liggen. Momenteel inventariseert de gemeente welke kunstwerken er nog zijn. Gelukkig zijn er ook kunstwerken van verdwenen gebouwen herplaatst. Een voorbeeld is het keramisch reliëf “Vogelnest” wat zich aan de gevel van de afgebroken school “De Speeldoos” aan de Kraanvogellaan bevond. Dat is nu terug te vinden aan de achterkant van het gebouw “De groene draad” in Babberspolder.

We nodigen jullie uit om in onze voetsporen te treden. Ga daarbij met elkaar in gesprek over het kunstwerk. Denk daarbij aan vragen als: Is het kunst of niet en vind jij het mooi? Waarom wel/niet? Wat stelt het eigenlijk voor! Lijkt het of is het wel erg abstract. Waarom zou de kunstenaar het gemaakt hebben?

We hebben ervoor gekozen om alleen kunst in de buitenruimte op te nemen. Veel moois is te vinden in hallen, gangen en binnenplaatsen van de verzorgings- en verpleegtehuizen in de wijk.
Gezien de huidige omstandigheden zullen deze organisaties buitenstaanders niet binnenlaten en wij willen geen risico’s nemen.
Geniet van de wandeling en van de gesprekken!

Het ontstaan van de wijk Holy

In het verleden lag er op het gebied van de huidige wijk de heerlijkheid en ridderhofstad Holy.
Een ridderhofstad is, volgens Wikipedia, “in de ruimste betekenis de benaming voor de grond waarop zich de woning met bijbehorende gebouwen van een riddermatig man bevindt”.

Een heerlijkheid is de bezittingen van een Heer waarover hij de volle rechten heeft.
De ridderhofstad Holy, gelegen aan de Holyweg in de Holiërhoekse en Zouteveense polder onder Vlaardinger-Ambacht, was het centrum van de heerlijkheid.
De heerlijkheid Holy bestond uit een toren, een herenhuis en een boerderij.
De naam Holy is afgeleid van “Hoylede”, wat een samentrekking is van “Hoge Lede”, een hoger gelegen plaats aan een lede of watering. Die watering was waarschijnlijk de kreek “de oude Vlairdingh” die langs de heerlijkheid liep.

De gebouwen van de ridderhofstad zijn in 1858 afgebroken. Enkele jaren later is er een nieuwe boerderij gebouwd.
Na de afschaffing van de rechten van de heerlijkheid en het instellen van de gemeente Vlaardinger-Ambacht in 1814, kwam de grond in het bezit van die gemeente.

In 1941 werd Vlaardinger-Ambacht samengevoegd met de gemeente Vlaardingen. Zo kreeg de gemeente Vlaardingen de mogelijkheid om uit te breiden.
In 1963 is de eerste paal geslagen in de wijk Holy-zuid aan de Sperwerlaan.

Tot op heden is de wijk nog steeds in ontwikkeling. Naast de nieuwbouw op het oude ziekenhuisterrein is ook de vogelbuurt, waar het allemaal begon, volop in ontwikkeling.

Wil jij op de hoogte blijven of er een GoHealth vestiging bij jou in de buurt opent of wil je zelf een club starten?

Beweging als MedicijnStart nu met ons 12 weken programma!